Tuesday, August 31, 2010

Teologisk svar på spørsmålet om Polen



Mine pretensjoner på denne skissen er nyskapende, sier jeg i førstningen, det på knytte land til religion slik Polen gjør er nokså utvendig sagt dumt og tåpelig. Polens nasjonaldikter Adam Mickiewicz sa dette på følgende måte, Polen er frihetens land i verden, mot de onde statsmakter rundt, Østerrike, Tyskland og Russland, ca 1830.
Polen representerer de kristne dyder.
Å diskutere dette med polakker er overflødig, for slik er det bare. Utvetydig, de bare vifter spørsmål om dette vekk. Horribelt.
En polakk er pr. definisjon et godt menneske. Utlendinger kan de bare behandle høflig nedlatende. Og baksnakker dem så voldsomt, også mens de hører på, på polsk, at hadde du skjønt en brøkdelt kunne det gått deg riktig ille og blitt suicidal på få strakser.
Men altså, det er mulig å motsi dem, strikt katolsk, der pave Johannes Paul II sa: ”Helvetet er ikke et sted, men en tilstand”. Altså det samme med himmelen, altså er Polen ikke himmelen. Heaven.
Dette skjønner de.
De vil bli forvirrete, få blurred vision når du kommer med en slik påstand, en uimotsigelig transaksjon.
For for dem er Polen det eneste mulige tusenårsriket som finnes. Maria nøkleblom!
Et stilleben, av Delacroix vet jeg ikke om finnes. Jeg er ikke noe som helst ekspert på denne kunstneren, bladde gjennom mange bilder på nett nå, han malte mennesker. Det er greia med Eugene Delacroix, da har jeg et bilde av fyren.
Paul Cezanne malte stilleben, nature morte, som det heter på fransk. Og portretter og landskap. Et bilde av ham, dermed også. Hovedsak, the main thing.
Harriet Backer malte interiører.
Jan Matejko, Polens nasjonalkunstner, malte slagscener. Store, svære. Gigantiske. Et bilde av Matejko, av et kjent slag i polsk historie, Grunwald år 1410 likner det berømte revolusjonsmaleriet av Delacroix. I form, struktur.
Så der er Polen påvirket av resten av Europa, i kultur og kunst. Delacroix var først.
Det gjelder jo også i kristendom, Polen ble kristent ca år 1000, som alle nordeuropeiske land inkludert Norge.
Så de har ikke funnet på dette selv.
Videre. Polen er ikke innovativ i filosofi, det fins ingen hevdvunne polske nyskapende filosofer.
Polen er etterplaprere, barn. Som mener at faren min er sterkere enn faren din, bare, den polske variant av katolisismen er barnehage. Preik.
Ok.

No comments: