Monday, August 2, 2010

Poniedziałek szewski

Blåmandag, på polsk, Blaue Montag, på tysk, szewc er skomaker, altså skomakerens mandag. I dag. Mandag hele året, ingenting å le av, synger vi i Norge, vider er dette noe å bite i, der jeg sitter i gata Szewska, og lurer på dette.
Observatør der andre tier, i ferien, 2. august, om jeg må be, hvordan er formen? He he, nei, ikke spørre om dette, fly på jobb og greier, nå er det ikke hælj lenger, shit, man sparker i stein og må gå på en ny fuckings uke. Gleder meg til freddan!
Vanlig, lunsjpause mandag, et ork, nei, jeg vet dette.
Opphavet til skomakerens mandag skal visstnok være at skomakere var kjent for sin drikkfeldighet, det ble en offentlig sannhet, hvor gammelt dette er, lurer jeg på, men i Norge er håndverkere generelt kjent for å drikke mye, jobbe mye og så drikke mye, hvorfor det.
Hm. By. Kraków. Gammel borgerlig by, der håndverkere bodde og jobba og skaffa mat til borgen og klær og i det hele drikke. Sko.
Det symbolske, at man må sko seg på nytt på mandag, igjen og igjen, for å komme i form til å jobbe igjen, etter rølpefylla i helga, ja, takke meg til, det vanlige liv, Krakow har dette også.
Mandag. Ny uke.

No comments: