Monday, October 11, 2010

Hm

-



Hvordan snakker arbeidere sammen, for eksempel på en pub. Ludvig Wittgensteins verk om språk, Philosophische Untersuchungen, starter med eksempel fra arbeid, gi meg mursteinen, man bygger hus.
Kan du skrelle poteter?
Så trenger man ofte ikke snakke sammen, man står i bar og ser hvem som blir ekspedert og ekspederer en annen.
Så samtale mellom bartendere er mer på vennskapelig basis, under arbeidet, empatisk, hyggelig, man trenger menneskelighet, smil, hvis det er stor pågang og slikt, basiskontakt.
”Kan du vise meg hvordan jeg lager en Long Island ice tea?” Slikt forekommer, mikse spesielle drinker, som ikke er krav om å kunne når man får jobben.
Man forventer ikke spesialkunnskap om alt dette, det er for mye, dessuten har forskjellige barer forskjellige tradisjoner på slikt. Spørsmål.
Når man blir ansatt får man opplæring i hvordan kaffemaskinen virker, øltappekrana. Det er omtrent det, hvordan man skal telle opp kassa, slå inn forskjellige kjøp, koder, som fins på en liste.
Ok. Mer komplisert type arbeid, bruke fagspråk, konstruere en datamaskin, bygge et skip, Ormen Lange og slikt, der kreves fagarbeidere, man har en gjeng mennesker som har papir på at de kan bygge fly og slagskip, har gått på skole i mange år, slike blir ansatt.
Ansett. Og det er greit.

No comments: