Thursday, October 14, 2010

Det ugjennomtrengelige Polen

-



Makrell. Det kan du få kjøpt her, vakuumpakka, godt, norsk kaldrøkt makrell. Semantisk er dette. Du kan ikke snakke om det med noen. Videre kan du få kjøpt fisk her på restaurant, pstrąg, det beste, for det kommer fra Polen, ferskvannsfisk, ørret, abbor, det er deilig. Med sitron og garnityr og du får hel fisk på tallerkenen som du renser selv. Spiste for to dager siden, på Bordo, i Gołębia, enkel spiserestaurant med universitetsmiljø. Stor. Lov å røyke i innerste salen, bare, ser det ut til. Det er type innehage, drivhus, glasstak i bakgård.
Delicious, med pomme frites, kalt ”frytki” her.
Det er noe her, med bare Polen, norsk makrell er like godt, som pålegg, men det er likevel dirty food, for polakker, enn så lenge, ting tar tid. Fisk.
Sild er på alle bord, śledź, det er fra Østersjøen, Baltikum, merkelig sak, man har masse sild som forrett her, heering, det er overklasse, og et utall varianter av sild på boks i butikker, nå har jeg noe greier gresk sild hjemme.
Det der føles fransk, som snegler i Paris som forrett, hors d’oevres. Jeg skjønner. Gourmet.
Jeg må assosiere meg fram her, Die Mauer, syns jeg jeg hørte her på kafeen, puben, jeg ser inn i en ny virkelighet, etter Berlinmurens fall, Polen er i den vestlige verden, med masse mat, det var ikke Polen før. All mat ble drenert til de bedrestilte. De herskende klasser.
Nå flommer det over av kjøtt i alle butikker, billig. Du kan spise deg mett på et blunk, det gjør polakker. Ikke jeg.
Jeg har problemer med å spise her, kan virkelig ikke fråtse, får det ikke ned, legger ofte igjen masse mat på tallerkenen. Og går rundt konstant sulten. På Grini ble det sagt at du sultet ikke, men du var alltid sulten. Det beskriver min situasjon nå. Polen concentration camp.
Bordo ligger like ved her, der har jeg nå fått innpass, kontakt. Det blir nok middag der i dag ja, om ikke lenge. Klokka er snart 12.
Der kan jeg spise polsk mat, og de aksepterer at jeg ikke spiser grønnsaker. Det gjør jeg lite i Norge også, for tiden. Er ikke grønnsak. Ikke vegetarianer. Orker nesten ingenting av det. For det er så mye friking rundt det, forsteinede forestillinger om dette, jeg spiser det jeg har lyst på, får kontakt på, bare det. I vinter og vår spiste jeg meget mye polsk skinke, maula i meg.
Det man tar inn, av mat og impulser, lesning, det må skje i kontakt.
Det er der folk tar forferdelig feil, jeg spiser sammen med andre, leser sammen med andre, det jeg får kontakt på.
Nå leser jeg James Joyce’s Ulysses, meget bra og nyttig. Polen. Beskriver det borgerlige samfunn, nå på bordell. Circe.
Alle borgerlige samfunn er bordeller. Fisefine med bakside, borgerskapets diskret sjarm. Porno.
Det gjelder også mat, masse feite polakker, mest mannfolk, men også damer, jeg rødmer av skam. Dette med å ”ta for seg”, fråtse, ”av livet”, er jo bare tøys og tull, hører ingen steds hjemme, fråtse i damer ja, det er mannfolkgreia, og mannebein det motsatte. Folk vet ikke hva kontakt er, de er bare materielt orientert. Ta inn. Spise. Spise deg. Du er uspiselig og liknende, jeg hæler deg ikke og dritt, jeg ser, folk er bare konsumenter, også på lesning, masse folk har lest masse, vært overalt på reiser, men de har ikke fordøyd, det, kan ikke snakke skikkelig om det, skjønner ikke det døyt, en dritt, kan bare referere, som de refererer et standpunkt, og ”mener” liksom dette. Siterer som faen uten å tenke stadig vekk.
Ok.

No comments: