Thursday, September 23, 2010

Polsk psykose



Jeg har vært i fremmedfrykt, da jeg ikke hadde noe selv. Dette var noen angstfylte år, fra 1984, det sitter fortsatt i magen. Et stort antall polakker mener at flyulykken i april der presidenten og hundre toppfolk ble drept, var iscenesatt av statsminister Donald Tusk og den russiske statsminister Vladimir Putin.
Dette er bare tull og tøys, men de har røster langt oppe i politikken og det er en galskap som må tas ved roten.
Først. Polen er totaltdelt mellom en åndelig og en materiell sfære. Staten tar seg av det materielle, kirka av det åndelige. Mennesket fins ikke. Det er forvaltet av stat og kirke, til forgodtbefinnende.
På landsbygda forteller presten deg hva du skal stemme.
Og noen tjener på dette, et stort politisk parti, så de sier ikke folk imot her, selv om de ikke går ut med det offentlig, at det var konspirasjon som drepte presidenten.
Det er helt vilt. Det var tett tåke på flyplassen i Smolensk klokka 8 om morgenen 10. april, lørdag, flyverlederne på flyplassen frårådet landing, flyveren ville ikke lande, men presidenten beordret ham til å gjøre det. Det var et gammelt fly, russisk, en type som selv russerne har satt på bakken, ikke bruker lenger.
Enkelt og greit, en polsk dumdristig landing.
Og dette er beklageligvis et polsk gemytt, være tøff og dumdristig, til enhver tid, i alle sammenhenger, blant mannfolk, de sniker i køen og håper det går bra og er kjempelykkelig når ingen sier noe, jeg så det sist her i kassa nå på butikken da jeg kjøpe en brus, en fyr bare lurte seg forbi og var blid.
Ett fett for meg, han hadde bare brød, men slikt gjør ikke nordmenn i Norge. Man står i kø, noen kan viftes fram som har lite å bære på, det skjer ikke sjelden. Polakkene sniker hele tiden.
Drosjer i kø, det er ingen som helst garanti for at drosja først i køen får først tur, nei, folk kan ta seg en drosje fullstendig etter forgodtbefinnende.
Polakker skal fram og driter i alle andre og bruker alle midler.
Dette er schizofrent, for de er også det motsatte, ytterst høflige og reiser seg for sure gamle damer som later som de er veldig syke på trikken hele jævla tiden. Lureri alltid..
Polakker ser ikke forskjell på seg selv eller andre, poenget er at det kommer en polakk fram, uansett hvilken. Lag, liksom.
Og du selv har ikke den fjerneste interesse, derav dette glipp, at en egosentrisitet uten grenser faller alle andre i øynene enn polakker selv.
De tror bare det skal være sånn. Greit.
Polakker er eid av andre mennesker, med hud og hår, av staten, kirken, investoren, sjefen, kunden på pub, mister helt retninga i livet og klart de blir sure som sennep hele bunten, for ingen tar hensyn til dem som personer noen gang, da flyr de i flint. Konspirasjon!
Det gir en type trascendens, man kommer ut av det vante og har en sak å kjempe for, uansett om den er korrekt eller ikke, man danner en hær, går til krig.
Slik var det i gamle dager, også nå, at folk ute etter makt kunne forføre folk til å gå til krig mot naboen, for da fikk de selv større selvfølelse, tok helvetes sjanser, men hvis de vant kunne de leve i sus og dus en periode, gevinsten.
Hersker over mange land og greier, fett som faen.
Og kongen ble mytologisert, som i Polen i dag, andre land tar dette mer med ro, selv Frankrike med Napoleon, men ikke i Polen, og president Lech Kaczyński fikk kongelig begravelse på grunn av flyulykken!
I live var han en fjott og meget kontroversiell og kranglete, dette var den eneste måten han kunne gå av som president med ære på, for han lå langt bak på meningsmålingene.
Desperasjon. Man kan ikke påstå at presidenten planla å kræsje flyet der og da, men slike ting ligger under. Uff.
Og det var til minnehøytidelighet for Katyn, der Sovjet hadde massakrert masse polakker under krigen, og Vladimir Putin var til stede, som forsoner.
Dette har masse polakker ikke fått med seg!
Ok, vi ser saka.

No comments: