Tuesday, September 7, 2010

Gulp



Polen, det er nå mulig å føre en debatt, det fins siviliserte polakker som mener at de gamle ikke er eldst og tar dem nå etter noter for messianisme på gammelpolsk grunn, meget systematisk.
Og dette er jeg med på, vil bidra til, dritt og møkk og idiotisk nasjonalistisk og ikke prøv deg.
Denne bevisstheten om at ”vi er polakker”, og alle andre kan dø, evt dra til hælvete og flytte herfra, er så utbredt blant folk du skulle tro bedre om at jeg er helt i flyndretilstand, nede på bakken og skriker.
Så da har det seg slik at dere tar feil. Punkt 1. Ingen ”er” polakker, like lite som nordmenn og amerikanere og flyndre. Har dere hørt om Darwin? Ja, dere har gått på universitetet og lært at Polen er et land som har en begynnelse og den polske nasjonalismen er en greie som ble utviklet fra slutten av 1700-tallet da Polen opphørte som stat og mange dro til Paris og slikt og skapte et eget polsk samfunn der, Emigracja, som husa en del diktere som senere ble berømte og nasjonale herolder og skalder, alle var der, Mickiewicz, Słowacki, Krasiński, Norwid, og jeg ser denne tiden som en henrykkelsens tid over frigjøring fra en sterk sentralmakt som først franske kongen og senere keiseren i Wien og Petersburg, folkene fikk frihet.
Da kom folkenes frihetskamp inkludert den norske og den polske, og vi ble stater ca år 1900. Varig. Som Tsjekkia, Slovakia, og så videre, og så vet man resten om Ungarn, Serbia, Litauen, og så videre, Moldova. Romania. Bosnia.
Fuck.
Dette er nå historie, nå er det EU som gjelder i denne regionen i verden, en kongregasjon som snakker om å lage dialog i Europa over alle disse landegrensene. Sånn er det.

No comments: