Wednesday, September 22, 2010

Kommunister og jøder

-




Leo Trotskij var jøde, fra området ved Odessa, det var i følge Norman Davies, britisk historiker, meget meget vanlig å treffe på jødiske kommunister rundt år 1900 i Øst-Europa, og dette har interesse, at jødene ikke er utpreget bundet av det landet de lever i utenfor Israel, de er kosmopolitter på verdensbasis, fins overalt, og Trotskijs internasjonale sosialisme er influert av dette, den permanente revolusjon.
Trotskij var aldri fra fødsel troende jøde, har han sagt, dette er en setning, man kan lure på hva den er verdt, Stalin var prest, men dette ateistiske i kommunismen er sterkt, en fremskrittstro som viste seg som masse steder som ble bygd uten kirker, og en teknologioptimisme og vitenskap som grunnlag.
Kort fortalt.
Stalin ble uvenn med Trotskij og Stalins tese ”Revolusjon i ett land”, ble den ideologiske grunnsetning, mot Trotskijs ”Verdensrevolusjonen”, som en nødvendighet.
Kommunisme på nasjonal grunn, det likner i ideologi nasjonalsosialisme.
Nå levde ikke jeg på den tiden, det var sikkert ikke lett, en brytningstid, i Polen i dag er igjen ”kommunist og jøde” brukt som skjellsord, fort vekk, de merkeligste steder, dette var jo også Hitlers greie.
Bolsjevik!
Så kan man gå dette nærmere etter i sømmene og se de som snakker slik, som jeg kjenner, som mener at Adam Michnik, redaktøren av Gazeta Wyborcza, Polens beste avis, er kommunist og jøde, avfeier ham som stymper, av en eller annen grunn, og en i miljøet som jobber for den avisa vil ingen snakke med lenger.
Adam Michnik virka positivt under den kalde krigen, snakka i dialog, som Jonas Gahr Støre og Barack Obama, Michnik snakker slik fortsatt, en verdensborger.
Min mann i Polen, sånn sett, en av mange, som driver utadrettet virksomhet og reiser en del og setter seg i respekt og kan snakke Putin midt i mot og hva som helst, han virker som en god mann. Varm.
Han var intellektuell Solidarność-teoretiker, og nå er hans bok The Church and the left oversatt til engelsk, jeg har den, skjellsettende.
Men for flere polakker jeg kjenner er han altså satan sjøl i stua, forstå det den som kan.
”Poland has to be strong!” –sa en polsk venninne til meg i juni, før presidentvalget, og hvorfor det, om jeg tør spørre, bør Norge være sterkt? Voltaire sa at nasjonalisme krever at andre nasjoner blir angrepet og gjort mindre, og videre er det meg en greie at Bush sa at This Nation has to be strong, fundamentalisme.
Polsk messianisme, en gammel greie, og man kan lure på jødisk innflytelse på dette, for de har jo regelrett oppfunnet Messias, og bodde for det meste i Polen, etter deportasjonen fra Spania år 1500.
Og USA har også sterke messianske tendenser, og vi snakker God’s own country og i det hele tatt, men dette er borte nå, God’s own kønntri, en cowboymentalitet som nå er slutt både i Polen og USA på topplan, nå kommuniserer man.

No comments: