Sunday, March 15, 2009

Verden



Golden globe, teater, rundt hele kloden snakker man sammen, malayisk og nynorsk, lekende lett, tenker ikke på det, finner orda, og vet hva som ikke passer i norsk, hva som går an, nyord lages, som i polsk, poetiske fulltreffere.
Jeg føler meg ikke fremmed dermed i verden og tar det på min egen måte og tror alt begynte i Babylon, den sumeriske kultur, som oppnådde jordbruk og lagde språk ut fra det, the cradle of civilization, mellom elvene Eufrat og Tigris, vesensforskjellige floder, som man kan studere nærmere i snitt etterhvert, byen Ur produserte Abraham og Uruk ga Gilgamesh, to urfigurer fra området der Abraham ble stamfar til jøder og arabeidere og Gilgamsh søkte udødelighet, ikke snakk om barn her, nei, individet!!
Så oppsto det indouropeiske språk nord for Svartehavet, i skog, jaktfolk, der det ikke finnes ord for grønnsaker, altså ikke bønder, men jegere, en transformasjon fulgte og man kan studere de asiatiske språk som kinesisk mandarin, nord for Kaukasus renner Volga.
På Volga med Olga, den renner så klar, brus.
Hellas er vår kulturs arnested, med Nestor i Pylos hvor jeg har vært der Telemakos spurte om sin far Odyssevs, denne nerdesønnen som lurte på hvor det var blitt av pappa etter Troja, fant ham til slutt og tok han med til mora, måtte forene far og mor, for seg selv, skvise vekk alle dumme stefedre, potensielle, dette er Telemakos' drøm, Odyssevs som fiksa den trojanske hest og flakka rundt dernest, fanget av kvinner, Circe og Kalypso, banana boat song!
Det kaspiske hav mottar Russland med Volga, Dnjepr er ukrainernes elv til Svartehavet, Wisła den polske til Østersjøen, Gdańsk, Danzig, det danses i Polen Mazurka. Polka, Rheinland har Reinlender, Pols er polsk, videre i dette hallingkastet i dala ved fjelljom, hupp!
Norsk folkedans fra Polen og Tyskland, Germanere og slavere, Norge er sammensmelting av slavisk og germansk kultur. Hoj!
Hey! Ja, for fjellfolket i Tatra, Karpatene, the highlanders på grensa, Europa er delt ved den sentrale fjellkjeden fra Alpene til Karpatene, Tsjekkerne er folket på vannskillet der Moldau gjennom Praha går til Elben og Hamburg, Brno har elv som renner til Donauvassdraget til Svartehavet, en kult.
Tsjekkia, Tsjekkoslovakia har tatt dette området, der elvene renner begge veier.
Og så seiler vi fra Polen til Norge langs svenskekysten som mine forfedre fra Gdansk 1789, Wyller, i stort, bundtmakere, laga klær, bosatte seg i Oslo, den søte byen, osłodzić betyr å søtgjøre, gjøre søt, forstavelsen -osło lagde byen her nå.
Rzemiosło betyr håndverk, man lager noe ut fra Oslo, mellom åser, ikke fjell, byen under Ekeberg først, lunt, Alna elv, Gamlebyen nå, så utvida den seg til hele bukta, det indre basseng, av Oslo fjord.
Velkomsthilsenen, Oslo! Her var det søtt!
Og man dekka bordet og bygde med hammer og sigd, for å si det på den måten, etablerte gårder på platåer som Tøyen og Sinsen, så Linderud, slott.
Så skjedde det mye, langsomt ble landet vårt eget til Trondheim og kystfolket er forskjellige fra oss østlendinger, det merkes.
Oslofjorden og ØstNorge er befolket fra Polen over det rolige Østersjøen, i vest er det gresk, germansk, engelsk, fransk, spansk, dette er også Visigother og keltere, briter, og i det hele tatt, kyst er fisk, Oslo er ørret og stein og rydde små bruk fra dritt.
Heder, Hedmark, fra Danmark, jyder fra Skagen, til Sørlandet hei du!
Javel!!
Ok, vi sår et frø nå.

No comments: