Wednesday, March 25, 2009

Jøder



Jøder er en folkegruppe med rimelig stor samhørighetsfølelse seg i mellom, uansett hvor de er i verden. Man kan forstå det, hadde vi nordmenn blitt forvist, hadde det vært fint å møte en som snakket norsk i Lwow, Moskva, Peking, Canberra, vi kunne prate sammen.
Ikke verre enn det, men så ble jødene forfulgt, der de var, der de måtte befinne seg, så kom Hitler og de skulle utryddes, ekstermineres, av en eller grunn, ingen skjønte noe.
Så det er dypere årsaker enn som så, men kurderne er rimelig forfulgt de også, et folk som ikke har noe stat, for det nytter ikke å si at de skal pakke seg tilbake dit de kom fra, som folk, for de har ikke noe land.
Jødene fant mest friplass i Polen, i Europa, det bodde 3.5 millioner jøder her før krigen, 3 millioner av disse ble drept.
Rett og slett, ikke til å kunne ta inn over seg, det er det heller ikke mange som kan, at de ble sendt rett i gassovnene, den dag i dag fins det folk som mener det ikke har skjedd, det blir for vanskelig for deres bevissthet.
Nerdete tale kommer, tilsvarende den som sier at USA sto bak world trade centre, en paranoia uten sammenlikning, en type kollektiv galskap, men dette har skjedd, og vi forstår ikke at det kunne hende.
Vel kunne Djenghis Khan utslette by etter by, på sin ferd i middelalderen, men dette planmessige, med moderne metoder, oppspore alle jøder og bare sende dem i gassovna, nei, det er ikke lett å se hva man kan få ut av dette, på det nåværende tidspunkt, en grusomhet så bestialsk at man ikke har ord.
Det må ligge noe bak, en folkereligiøsitet som mener at jødene drepte Jesus, og bærer kolletiv skyld, så de må straffes.
Hitlers antisemittisme er begrunnet i første kapittel av Mein Kampff, der han slår seg til ro med at de ikke er tyskere, og han liker tyskere, har empati med tyskere, det tyske folk, de han kunne kommunisere med, ville deres ve og vel, velment, skikkelig, og han kunne ikke ha folk som ikke kunne snakke med ham, det forstår seg også, for, som han skrev, han diskuterte med jøder på kveldene på kafé i Wien, de sa seg etterhvert enige med ham, men neste dag pekte de bare nese av ham, det der har jeg vært utsatt for, ikke hyggelig, de prata ham bare etter munnen på fylla for å få fred. Hitler tente.
Det skjønner jeg godt, og han roa seg for øyeblikket, undersøkte samfunnet i sin helhet og fant at jøder besatte en rekke viktige posisjoner i hele det tyske samfunnet, og styrte, kunne sies å ha ansvaret for den økonomiske krisen og slikt, maktfolka, han begynte å legge en skummel plan, få dem vekk.
Så Adolf Hitler kom ikke til posisjon, hadde problemer med å leve av sin kunst, sin virksomhet, solgte kunst på gata og fikk såvidt til livets opphold, men jødene styrte de store kunstinstitusjonenen og avisene og de politiske partiene, fant han ut, han ble revolusjonær, og fikk med seg tyskerne, brukte tyskernes og Europas generelle jødehat.
Her i Kazimierz, jødebydelen i Kraków, Polen, ser jeg det, det var dette som skjedde, jødene hadde kommet seg i dype posisjoner overalt i Europa, og noen oppfatta det.
De hadde blitt bankierer, noen steinrike, som Rotschild, etter Napoleonskrigene, videre er det mer å si her, men det skal nok vente en smule, for datidens paranoia hadde noe for seg, i dag ser vi anneledes på sakene, vi er kommunimative mennesker, vil forstå alle, også jødene, og i dag slynger vi ut tesen om at det fins ikke noe som heter «folk», et folk, vi er i verden.