Monday, March 30, 2009

Polsk-norsk samarbeid



I forbindelse med å kunne foreta noen grep her nå, sitter det i meg en form for myndighet. Jeg vet at folka i disse to landene har mye til felles, videre vet jeg nok til å si hva dette er for noe, det er økonomi. Bilaterale avtaler som fører til verdiskaping.
Snømåking er en verdi. Gulvvask også.
Amfetamin har ingen verdi.
For å si dette på en måte, for å få vekk kroniske samarbeidsformer som fins, at Polen forsyner Norge med amfetamin i stor grad, blir det sagt, påstått.
Forfatteren av denne bloggen kjenner til en påstand om at 70-80 prosent av amfetaminen i Norge kommer fa Polen. Dette må da sysselsette rimelig mange mennesker. Svart arbeid, kriminell økonomi.
Dette vet ikke staten noe om, annet enn ved beslag.
Men altså, trolig fins det et stort kriminelt samarbeid mellom Polen og Norge, har eksistert lenge.
Det er å ønske samarbeid som tåler dagens lys, rolige greier.
Brøyte seg rydning i svarteste skog, på Svartskog, den norske bygningsbransjen er i stor grad nå polsk drevet. Og når tidene ikke er gode, mister polakker i Norge arbeid.
Videre, det er nå mulighet til andre virksomheter. Det foregår samarbeid på miljøvern. Norske statlige organer er involvert i Polen.
Det foregår videre noe samarbeid på kunst, utveksling, på frivillige organisasjoner, med EU-midler, videre foregår det lite.
Å brødfø seg selv på dette området er mulig.
Norske lusekofter er etterspurt i Polen, men de er for dyre å kjøpe fra Norge, dermed kan de produseres i Polen, på norsk lisens.
Vider kan norsk kjøkkeninnedning eksporteres til Polen, design, og baderomsinnredning.
Et universitetssamarbeid foregår, på forskning. Og studentutveksling, via ERASMUS, EU.
Man kan ta det derfra.
Kreative ideer fins, og saknes, og kan kommes på.
Det kan foregå samarbeid på statlig plan, og i privat sektor. Norske eksperter er konsultert for skipsverftet i Gdańsk.
Sild, i Østersjoen, Østersjøen har tradisjonelt rikt sildefiske, men nå er dette innhavet ikke lenger særlig godt, man tror silda ikke er god nok, havet er regna som forurensa, og Østersjøen er vanskelig å renske opp, for det er liten gjennomstrømning.
Śledź, som sild heter på polsk.
Det er et utall av forskjellige sildebokser i polske matbutikker, og på enhver restaurant kan man få sild som forrett, gjerne i flere varianter.
Norsk laks fins i Polen, oppdrettslaks, Kanapka Norweski er laksesmørbrød.
Kanalene er der.
Jeg tror det er flere muligheter.

No comments: