Thursday, March 19, 2009

Polen som adelsvelde



Czartoryski. Zamoyski. To polske magnat-familier, sammen med Radziwiłł og noen få andre eide de det meste av Polen.
Interessant fortid, der man hadde svak konge, adelen styrte. Men Polen var befesta, sånn sett, slik at den polske drøm levde også under okkupasjon, dette gamle hierarkiske old Poland er nå gjenoppstått, i et vakuum etter kommunismen.
Foreløpig, der man skal jobbe for en sjef og det er det, nå med et sterkt byråkrati, som er den polske stat som er sterk og har overtatt mer og mer, der en tredje maktfaktor er den katolske kirke.
Det offentlige, pengemakta og kirken.
De underdanige locals i Polen, folket, og så videre, som reisa seg med Solidaritet, ble tatt effektivt, rett og slett, nyttige idioter for den polske ferd mot ny nasjonalisme, nå.
Lech Walesa ble skvisa som president, han var ikke fornem nok for et slikt verv, en skarve elektriker fra Gdansk, industriarbeider på Lenin-verftet, det holdt ikke et sekund for de polske magnater. Dermed ses følelsen av makt og styrke, i Polen, der staten er meget gammeldags og nedlatende, der politiet er ekkelt og fengslene terroristiske, huff.
Det «verdige» Polen som kom til makta med tvillingene Kaczynski, falt, til jorda, blant annet fordi folk ikke lenger lar seg lure av slikt, polske kaikaturtegnere boltra seg, som også nå, og de latterliggjorde seg selv i Europa og EU, nasjonalismen har falt.
Trist, sikkert for noen, men dette er en likeverdstid.

No comments: