Saturday, June 5, 2010

En analyse av øst og vest




De kommuistiske arbeiderstater, øst for jernteppet, er fortsatt på en måte en realitet, her i Polen er arbeideren fortsatt helten.
Arbeideren er stolt, gjør det han er satt til.
Under kommunismen på slutten var produktiviteten i Polen meget lav, 30 prosent, såvidt jeg husker, lavest i verden, de styrende hadde ikke tillit.
Og Polen under kommunismen er en historie for seg, med gigantisk utenlandsgjeld en periode.
Leninverftet i Gdańsk, hvem jobba de for, hvem kjøpte skip og tjenester her. Var det krigsskip?
Jeg ser meg selv på den tiden, 1980, U-båten i Karlskrona, hvor ble den bygd? U-båter i norske fjorder ble sett, særlig når forsvarsbudsjettene skulle vedtas.
Jeg skjønte lite av dette, ser nå en mellomting, krig.
Det var en verdenskrig mellom øst og vest om hegemoni. Cuba-krisen 1962.
Man rusta opp med atomvåpen.
Polen lå i den sovjetiske sfære, og dette ble ordna på slutten av annen verdenskrig, der de seirende møttes på for eksempel Jalta og delte verden mellom seg.
Stalins øye.
Egg. Verden balanserte på en knivsegg. Skinke, det var ikke varer i butikkene i øst, lange køer ble kringkasta, få i Polen fikk kjøtt.
Barnedødeligheten i Sovjet ble sagt å være meget høy. Kursk. Tsjernobyl, i Ukraina. Ting frika.
Den tida krever en analyse, jeg har ikke sett noen god tekst om denne tida.
Polen-historikeren Norman Davies mener at alle kommunister i Polen var skurker. Feil.
Man jobba under de realitetene man var i. Det var verdenskrise.
Kjøtt. Bananrepublikker. Hvor kom velstanden fra, i USA, hvor kom fattigdommen fra, i Afrika. Exploitation, ble det sagt, på venstresida på den tiden, at den rike verden utnytta den tredje verden og gjorde dem til rene råvareprodusenter som de fingjorde og tjente masse spenn på.
Ok, er det riktig.
Jeg lurer, ser på polske arbeidere i dag, her konkret utafor blokka jeg bor i, et stort arbeidslag som legger nytt deksel på blokka og maler, isolasjon, holdt på over to uker og er snart ferdige. Greit. Hvem betaler. Hvor får de lønna fra. Privat kapital? Kommunen? Dette er kommunalt eid. Har borettslaget de spenna?
De har sannsynligvis tatt opp lån, men dette er en engangsutgift til nødvendig vedlikehold, bra. Men er det godt arbeid, fornuftig arbeid, bare kle blokka med isopor? Lite problem med kulde her om vinteren ja, men Polen er avhengig av olje og gass fra øst, Russland, man sparer på fyringsutgifter. Dette er Polen.
Polen isolerer seg mot Russland, mer og mer.
Jeg får vondt i magen. Dette er ikke rasjonelt.
Ja, da ser jeg måten polakkene tenker på, de skjønner ikke verden, skjønner bare Polen, Polen skal igjen bli en pen have slik man tror det var i renessansen og så der. Og vist fram i det polske folke-epos Pan Tadeusz, om det lykkelige livet på landet der man drev ut russerne.
Handlingen lagt til 1811, der Napolen dro gjennom Polen for å ta de stygge fæle russerne. Rett og slett. Ha ha ha.
Ja, slik er det, gammel mytologi, Pan Tadeusz er verdens fineste romantiske diktverk. Polen.
Tilbake til gammel tenkning, og dermed kan Polen forstås.
Øst og vest, det gammelromantiske, og katolisismen, som en spesiell polsk greie, i Øst-Europa, tilsvarende Irland, til tider, under Roma, åndelig sett, en monolittisk struktur som er verdensomspennende, via Spania til hele Latin-Amerika, for eksempel, Filippinene.
Romerriket, som det store senteret i vår del av verden i mange hundre år. Men ikke så lenge, som skikkelig stort, hvis vi sier det begynte med Cæsar. Da bare 400 år yppig.
Egypt, Babylon, Kina, de gamle store kulturer, India.
Så kom små bråkete folk i Hellas og Palestina, med stor åndelig påvirkning, filosofien og kristendommen.
Det er vår bakgrunn.
Thermidhor, den franske revolusjon avskaffa religionen, tilbake til naturmånedene, noe slikt, og dette må studeres nærmere.
Øst og vest, mye er ren retorikk, vist ved slikt som Faust, og jeg skal gå nærmere inn på dette, overbevise noen ved å si du er snill og slikt, sjekke damer, huff, det ser man på en del kommunister, som mener det rette, men det er bare for å imponere. Sterke helter! Menn! Frihet likhet barskap!
De gikk av skaftet.
Men idéretningen kommunisme er en del av den store europeiske åndsretningen mot frihet.

No comments: