Wednesday, September 17, 2008

Szeroka



ulica Szeroka, den brede gaten, bredgata, i Krakow, er virkelig bred, skulle vært kalt en plass. Med vannpost, for hester, med jødemonument, med hebraisk skrift, med brostein, politistasjon med videre, vi er her en gang imellom og nyter freden.
Utvendig er dette bare en plass, men det er jødepreg her så det holder og det utvider seg i minnet til Babelstein og Rubinstein og Frankenstein og Hans Frank som var sjef for Hitler i Polen og bodde på slottet her i Krakow, Wawel, det sier en smule, tysk konge i Polen, Herr Frank, som var Hitlers juridiske lovgiver og senere ble tatt og henretta og angra og ble katolikk.
Hans Frank er beskrevet som den eneste som gikk til galgen med et smil om munnen, mente han fortjente sin henrettelse, videre er dette den store jødeplassen i Polen Krakow hvor minnene står oppå hverandre av bekymring, vi beskriver ikke alle delene, til det er plassen for stor av innhold, kom og se selv, polakker gidder ikke se på dette, for de tror de har peiling, trekker på skuldrene av dette og sier dette er turist, men faen, de skal faen meg få merke nerven i dette de også etterhvert, for de har skyld.
President Lech Kaczynski viste den israelske statsministeren rundt i Auschwitz for et par år sida og måtte si at det er ikke polakker som sto bak dette, hvorfor sa han det? Hvorfor prate så infantilt? På grunn av skyldfølelse, forklarlig, men dette er historie og man skal ikke dømme fortida.

No comments: