Wednesday, September 17, 2008

Jødene



Davidsstjernen er sekskantet, lett å tegne. Saul, David, vår felles historie, kristendommen kom fra Jødeland, via Jesus, der skjedde det noe som fikk betydning, jødene ble spredt for alle vinder. Eksplosjon.
De kom blant annet til Tyskland og Polen, her, i bydelen Kazimierz, orange, her er de. Once upon a time in Kazimierz, heter stedet her, Dawno temu na Kazimierzu. Fint, kakkelovn i grønt med davidsstjerne, jeg skjemmes over drapet på jødene under krigen.
Før krigen var livet annerledes i Polen, et yrende folkeliv av jøder, i alle byer, med hatter og skjegg, fatalt å miste dette.
Det var sirkus og musikk og teater og vennligsinnet handel og mystikk, ikke kjøpesentre. Det var jødene som drev handel, for de tilhørte ikke det landet de var i. De hadde ingen relasjon til de bofaste, kriget ikke, det var de som sto for limet mellom folkene, for de var ikke der de var. Ikke preget av den kulturen de levde i, vevde alt sammen i verden.
De drev banker, for de kunne ta rente, av en eller annen grunn, slikt er borte nå, slike regler. De sto for pengevesenet i Europa, det monetære, det ble drept. Brått slutt.
Og de hadde ledende stillinger overalt, i politikk og media, fordi de var uavhengige.
Ideen om nasjonalstaten likviderte jødene, dette systemet. Det ble en fundamentalistisk tro på heimstad, med nasjonalromantikken, som kulminerte i nazismen og Auschwitz, likvidering av 6 millioner jøder, halvparten av dem bodde i Polen. Kontempler det. Gjenta det, til du skjønner det, blir gal i hodet, få det inn i knotten, halvparten av jødene som ble likvidert under krigen bodde i Polen!!!
Ok. Dermed ses betydningen av Polen, ihuga snakker vi med folk og belemrer alle som snakker som de har vett til uten å ha med seg dette faktum, at dette landet som er så sentralt plassert i Europa har mye større betydning enn det kan se ut til ut fra folketall og næringsliv. Her holdt jødene til, fordi de følte største frihet her, Polen. Polska!

No comments: