Wednesday, June 25, 2008

Evig president



Det er nå en greie i Polens medier om anklage mot Lech Wałęsa om kollaboratør-virksomhet, at han samarbeida med kommunistene, hele tiden, og var agent under dekknavn Bolek.
En 760-siders bok er nå kommet ut om dette, skrevet av to historikere, som mener å ha belegg for dette.
Wałęsa ble verdenskjent som leder av Solidarność, 1980, fredspris 1983 og president i Polen 1990, i fem år.
Politikk er svikefullt, den store helt ble president, men hva gjorde han i denne presidentperioden, jeg hørte aldri noe i Norge om dette, eneste at det ble skumla om at han var antisemitt, ellers intet. Nothing, nothing at all.
Hva er det polakker driver med. Det kan man lure på, skvise en slik fyr hele tiden for hva det er verdt, denne helten.
Ett fett, sånn sett, men hva ligger det i dette?
En bevissthet om historie, i dette landet, drive å kontemplere historie hele tiden, all the fucking time, rett og slett, men på hvilken uelegant måte.
Helten, som falt.
Dette er dårlig historisk bevissthet.
Polakkene gnåler. Hva er vitsen.
Det er ikke noe poeng med dette i det hele tatt, men de er sånn, polakkene, det er et studium verdt, ingen liker Walesa lenger her, men han er i media nokså mye og er på den politiske dagsorden fortsatt.
Vi ser på en tale fra 2005, som Lech Walesa holdt i USA. http://www.mnsu.edu/news/read/?paper=topstories&id=old-1133804131
Han er spirituell, snakker om verden, og adresserer en del spørsmål til USA, som den store supermakt.
På topplan, der er hans posisjon. Slike taler fra prominente personer rundt om i verden foregår slik sett i USA hele tiden, for eksempel Michael Gorbatsjov, en annen eks-president, det er virkelig noe å ta for seg.
Her begynner Walesa med en historisk oppgang, fra andre verdenskrig.
Men, hans budskap her er at verden burde lytte mer til Polen. Greit, men han kan ikke engelsk, har med tolk. Det blir en smule non-commucative, mest selvgodt. «Hva var det vi sa», og så videre. Skryt, tull og tøys. Gnål om fortida.
Ok, dette er polsk dagsorden, greit nok, og så nevner han paven, selvfølgelig, det blir gammelmodig, han er ikke i den dagsaktuelle diskurs.
Men han er der, på Minnesota State University, framført i frihet, folk hører. En stemme, i verden, med kraft.
Ok. Hva skjer i Polen nå, det er streiker.
Og det er en smule interessant leder der nå, statsminister Donald Tusk. Fremtidsrettet. (som få, er mitt foreløpige inntrykk).
Men hvilken verden lever vi i? Total galskap.
Men ting blir diskutert, det foregår en debatt i dette landet nå, det er flott.

No comments: