Saturday, May 29, 2010

Kazimierz

 


Det er nå en gang slik at dette stedet i Krakow husa mange jøder, og i dag er det ikke jøder igjen i Polen, i noe hopetall, det fins, men ikke i mengder, som før krigen. Denne bydelen i Krakow Kazimierz, er som et museum, der det fins Josefgata, Jakobgata, Estergata, Isakgata, m.fl, pluss noen synagoger og det ligger i veggene hele den jødiske kultur og det jødiske problem i verden i dag. Ifølge grunnloven av 1814 hadde jøder ikke adgang til Norge, heller ikke katolikker, jesuitter, så vi har ingen jødeghetto i Norge.
En tradisjon som vi ikke har noe som helst forhold til, annet enn gjennom noen enkeltpersoner. Norge, men det fins Israel, det fins USA med New York, det fins jødebydeler i masse europeiske byer, som Praha, hvor Kafka bodde, og så videre, og masse litteratur om emnet og av jøder, som har betydd mye gjennom historien på slikt som vitenskap og politikk.
Jøder, noen jøder er opptatte av at de er det, andre ikke, som Leo Trotskij og mange kommunister. Jødene hadde ikke noe hjemland, var frie fugler i Europa og oppfatta seg som folk uten land før de fikk Israel. Next year in Jerusalem! Sa de alltid til hverandre ved frokosten, den hellige drøm, og så har de enorme problemer der også ja.
Jeg er ikke jøde, Einstein var det, Woody Allen er det, og Jerry Seinfeld, og så videre, jeg har ikke vokst opp i denne tradisjonen, men den interesserer nå overmåte.
Posted by Picasa

No comments: