Sunday, October 25, 2009

Szeroka

 


Denne gata, plassen, er senter for jødisk kultur i Krakow, man blir tilfreds dermed, det tar tid å gå opp, på flere steder er det klezmer jødisk musikk hver dag og det er kvalitet, det er ikke det at jeg vil fremheve det som så merkelig eller spesielt, men det er kultur, tradisjon, ømhet, smerte, man får innblikk i en kultur som eksisterte i Europa en tid noe så til de grader, før krigen var halvparten av innbyggerne i Warszawa jøder.
Nå er det reminiscenser, nesten ingen jøder igjen her, og det eksisterer offisielt ikke mer enn litt over 10 millioner jøder i verden, storparten i Israel og USA, jeg ser inn i dette grenseområdet og kan snakke.
Her på Szeroka er det fine restauranter og hoteller, Babelstein, Rubinstein. Awiw, Ariel, Ester, Klezmer Hois, på den ene siden, jødisk monument midt på og strengt og turister og en fin polsk restaurant og politistasjon, 2 fine polske puber og mer, man kan få kosher mat og det er gammelt som hjemme i stua til folk, to steder jeg har vært, dette er et senter.
Noe er mondent, noe er ekkelt turist, andre steder mer moderne kosmopolittisk, som her jeg sitter nå i baren på hotell Rubinstein og har det fint, videre kan man gå på brostein på gata og se synagoger, tilforlatelig, der det ikke er bilder, men bøker, ingen bilder eller skulpturer av Jesus og slikt, bare de hellige bøkene stilt ut og lysestaker, for jøder er det teksten som teller, en forskjell, der ble ikke ordet kjød, tok bolig i blant oss, som det står i første setning av Johannes-evangeliet.
Posted by Picasa


 

No comments: