Tuesday, October 6, 2009

Inntrykk

 



Det er en god stemning i rommet på kafeen her i Polen på formiddagen og snart er det lunsj for studenter og lærere her på det jagiellonske universitet i Krakow som ligger midt i sentrum blant vanlige folk. Nå er det slik å forstå en stor mengde studenter her som lever for seg selv og ikke menger seg med andre folk, men ikke for det, det føles mer naturlig her enn på Blindern, blant gamle bygninger og tradisjonsrike systemer fra 1400-tallet, men det er jo den fare at det er for rigid preget av fortiden og pensum pensum, men studentene her ser også rimelig avslappede ut, det skal de ha.
Det er tidlig i semestret, ja, men ikke på noen måte stresser disse.
Inntrykk, nå, begynnelsen av oktober. Det er meg fjernt likegyldig at de ikke er her for meg, sånn sett, men det er vel noe å snakke om, hva studerer de, hva er tematikken for tiden, språk er en greie, men på hvilken måte, sosiologi, men det er vel det som er med universitet at de er meget selvtilstrekkelige og sånn er det her i Polen.
En professor har autoritet på en sterkere måte i Polen enn i Norge, valgplakater med personer stresser denne yrkestittelen, som om «professor» er noe interessant i forhold til om du er god politiker, det er i politikk ingen som snakker om professor Inge Lønning, eller professor Berge Furre, nei, men de er teologer, og så videre, men det er interessant at få skikkelig intellektuelle er i norsk politikk for eksempel, de har bare embedseksamen, som Stoltenberg.
Jo, jeg ser inn i denne ærverdige virkeligheten, egentlig ett fett, det er hyggelig her.
Posted by Picasa

No comments: