Friday, October 9, 2009

Polsk mentalitet

 


Into the abyss. Flere ganger gjennom historia har det ikke funnets noe Polen, og nasjonen har vært fullstendig undertrykt og revet av kartet, alle minner om det polske er forsøkt eliminert, nå sist leste jeg om perioden 1864-1904. Alle ble sendt til Sibir, som var i opposisjon. Ingen muligheter, russerne styrte.
Men nok en gang reiste nasjonen seg, og kunstnerne har hatt stor betydning, de på 1800-tallet.
Videre er den polske disguize av interesse, si det riktige og tenke sitt under overflaten, oppstanden i 1863, januar-oppstanden er meget interessant og instruktiv, stort opprør som var nær ved å velte Russland, for å si det litt sterkt, varte i over et år, leda av vanlige mennesker med faste jobber, som ikke ble avslørt, en motstandsbevegelse av en gjeng mennesker på ca 30 år, som kontrollerte en oppstand hvor 200.000 mennesker deltok. Fett.
Jobba i bank og som prest og greier, her og der, og var de som styrte alt. Møter utafor kirka om morgenen og på kafeer i Warszawa og slikt over en kaffe på dagen. Before morning prayer. Skjult.
Så polakkene har tradisjon for dette, presentere en korrekt overflate, som nå, høflige inntil fingerspissene og alle ser like ut og du ser i det hele tatt ikke på folk hva de tenker, da må du komme meget meget nær innpå dem, bli gode venner. Meget, være i en indre krets, vist tillit.
Det ligger der, og jeg ser det, har moro av det, dette avvisende i utgangspunktet, der du må bevise at du kan ha tillit, at du er til å stole på, for det å møte en overløper er meget ille og farlig for konspirasjonen ja, man vet virkelig ikke om noen er til å stole på før etter lang lang tid, er erfaringen, de viser ikke ansikt.
Det der ligger i blodet, og Polen under annen verdenskrig hadde en eksisterende motstandbevegelse, som har imponert folk.
Hvilken hatt går du med nå, det gjelder å holde seg inne med autoritetene, makta, hvis ikke blir du tatt, evne til å presentere en velfrisert overflate er alfa og omega, og det kan hende politimannen på hjørnet også er din venn, med i samme bevegelse og greier, og dere nikker en gang imellom til hverandre, bare man gjør jobben sin.
Man går ikke til aksjon før man er sterke nok, konspirere i det små. Under jorda. Hvor da, nå, ha ha ha.
Jeg lurer nå litt på dette her, denne ensformige samtalen jeg bivåner en rekke steder, der alle er enige, det skjer en liten minor divergens, det er det, bare det, hva skjer egentlig.
Hvor fornøyde er polakkene med dagens virkelighet, med politikken i Warszawa, og så videre, hvem bestemmer, hvem er premissleverandører, jeg ser avisa Gazeta Wyborcza som er intellektuell og Europa-orientert, styrt av Adam Michnik, intellekuell fra Solidaritet-tiden, dette er etter min smak, de går ut av det rent nasjonale i Polen, på samme måte som regjeringens parti, med statsminister Donald Tusk, dette PO, Platforma Obywatelska, Borgeplattformen, de skjønner hvilken verden de lever i.
Så får vi se, neste presidentvalg, som er om litt over et år, der sittende president Lech Kaczyński fra det nasjonalistiske partiet kan komme til å bli skifta ut, ingen veit.
Polen har hatt nye regjeringer ved alle valg siden 1989. Det har svingt, i opinionen, tildels noe veldig. Krim.
Spennende, liksom, men en ting er altså hva som skjer på overflaten, en annen ting i folkedypet og slikt, her i Kraków kan jeg begynne å lure, jeg har nå vært her litt, etterhvert, og her og der og på kafeer og på gata og på trikken, i universitetsområdet, og litt utafor, en gang i Warszawa, sett litt på TV, mitt inntrykk er at polakkene tar det med ro.
De skreik over at det ikke ble rakettskjold, men det varte ikke lenge, de er meget pragmatiske nå, og tror ikke på denne russiske fare som alle snakker om, det er bare form, for vanlig samtale, det er tull og tøys og overflate.
Leser man historie, ser man hvor undertrykkende russerne har vært da de kom til makt i Europa fra 1700-tallet, og det ligger i blodet det der, kan lett trigges hos polakker, som er meget historisk bevisste. EU det samme, man er meget alert på å se Tyskland slik det var før, med Preussen og Hitler og slikt.
Og er liksom opptatte av igjen ikke bli klemt mellom Russland og Tyskland, splitt og hersk. Men dette er historie.
Så Polen slapper av, finner sin plass i Europa nå.
Posted by Picasa

No comments: