Tuesday, June 2, 2009

Å snakke polsk



Immanuel Kant argumenterte for at 7+5 er noe annet enn 12. Instruktivt. Kjøper du 7 øl og tar med 5 sugerør, er dette i og for seg «12», men det er en helt annen greie, du har med deg 12 enheter tilbake til kafébordet. Tallet 12 er abstrakt.
Kant argumenterte i datidens filosofiske språk, jeg har jobba mye med det der, ser det nå til bruk i denne sammenhengen. Snakke polsk.
Martin Heidegger sa at filosofi snakker gresk. For der, i den greske kulturen, ble de filosofiske begrepene laga. Coina.
Kjøper du 7 epler til Mona og 5 til meg, har du kjøpt 12 epler, det er interessant for deg, for du betalte for dem, tallet 12 betyr noe i denne sammnhengen, det gjelder penger, Mona og jeg har fått det vi har bedt om, betalte sannsynligvis på forhånd. At du legger sammen prisene for de to epleposene er din greie, ikke vår.
Dette er filosofi, noe annet kan man ikke kalle det, vi kommer virkeligheten nærmere, på dette viset.
Det er det som er filosofi. Få viten om livet og hvordan man lever.
Ok, dette er nytt, videre er et filosofisk begrep worry, at du alltid må bekymre deg, Martin Heideggers begrep Sorge er det samme, care, på engelsk, at du alltid må bekymre deg, engasjere deg, bry deg, om alt, om verden, deg selv, ditt eget liv.
Polsk språk bekymrer meg, det bekymrer meg hele tiden, også folk som liksom lærer seg polsk helt ubekymret, hva skjer med dem.
Språk er ingen spøk!
Du kan godt spøke med polakker, men de skjønner det ikke, de tar det ikke, jeg har laga vitser om dem, for eksempel to nå:
Polakk 1: Digger du jazz?
Polakk 2: Jazz?
Polakk 1: Ja
Polakk 2: Nei.

Så:
Polakk 1: Har du bil?
Polakk 2: Har du?

Ha ha ha! Polakker vil ikke skjønne humoren i dette.
Gi en polakk en arbeidsinstruks, og du har en venn for livet.
Ha.
Poenget er her noe dypt ved polakker, at de har «integritet», du kommer ikke inn på dem, på vanlig norsk måte, videre jobber de for en sjef alle, stiller ikke spørsmål ved det i det hele tatt, nei. Jobber, uten å tenke, det liker de faen meg så bra!
Da er de liksom gode mennesker, smiler fra øre til øre.
Gå opp dette, inn i dette, med tunga rett i munnen, se dette direkte inn i nerven, i hvitøyet, komme på flere ting i samme slengen, på veien, fryktinngytende, du kommer dem inn på klingen, føler dem forferdelig på tennene, der er ordet wszystkich, alt, det hele, videre inn i Polen nå for tiden, med jubileum i morgen for Solidaritets maktovertagelse i Polen 4. juni 1989.
De tok alt, det hele, plutselig, fikk 99 prosent av stemmene, 99 av 100 plasser i nasjonalforsamlingen, direkte, yess!
Polen talte med EN stemme, da, sterkere kan det ikke sies, godt å være polsk da!
Jeg ser inn i dette, at dette kunne skje, Norge sa nei til EU, med 54 prosent av stemmene, det er noe ganske så forskjellig ja, og så videre, Barack Obama vant med samme prosentsats, på landsbasis, jeg ser Polen som noe bra, man er samla.
En helt annen verden, i Polen holder man sammen.
Å snakke polsk blir dermed å snakke Polen.
Du kan ikke snakke polsk uten å være deg bevisst dette.

No comments: