Saturday, July 25, 2009

Adel



Det var adel i Polen før, mektige folk, de største ble kalt magnater og eide det meste, 10 familier.
Radziwiłł, Zamoyski, Czartoryski, i øst, det er flere som jeg kan sette fram etterhvert, men dette er fra Krakow og øst nord, vi ser dette teppet danner seg der Radziwiłł var i dagens Litauen. Zamoyski bygde en hel by, og så videre, jeg ser meg om på dette teppet, bakteppet fra historia, uten grenser, og lurer på hva disse betyr i dag.
Florianska, den best utsyrte gata i Kraków, der fins Czartoryski musuem like ved, der har de en Leonardo og en stor Rembrandt, videre hadde de en stor Rafael som ble borte under krigen, denne familien hadde makt og penger ja, gjennom århundrer.
Polen ble delt tre ganger, sist i 1793, mellom tre nabostater, de protestantiske til Preussen de ortodokse til Russland, de katolske til Østerrike, Habsburg.
Flere adelsherrer bosatte seg i Paris, 1800-tall, med polske emigranter som Chopin. Frederyk, han var revolusjonær nasjonalist, som nasjonaldikteren Adam Mickiewicz.
Jeg ser dette, og ser nærmere på det, et feudalsamfunn var Polen inntil det ultra moderne, der bønder hadde små teiger, jobbet som slaver og ga det de dyrka hele tiden lenger opp i systemet, til kirke og adel og slikt, og ble nekta utdannelse. Dette er Polen.
Rikingene flottet seg på sine slott med de skjønne kunstner, og dro i krig.
Så hadde man lavadelsmenn som ikke hadde så mye penger, små gods, men hest, ryttere, krigere, av krigerklassen. Litt folkelige.
Slik var samfunnet bygd opp, geistligheten levde i dette, ble store, den katolske kirke overtok totalt
Av en eller annen grunn ble Polen katolsk, som Irland, to hardt pressede nasjoner under overherredømme, uten håp, det paven ble garantist for en eksistensiell kristen frihet.
Men adelen besto.
Hva gjør den idag, sikkert diverse, som alle andre fyrstefamilier i Europa, Norge har ikke noe slikt. Sverige har adel.

No comments: