Friday, January 16, 2009

Structure of Polish society



Det er klart at Polen er et føydalsamfunn inntil helt nylig, slik at samfunnsklassene er tydeligere fortsatt. Bønder, arbeidere, akademikere, adelige, forskjellen videre til Norge er at det er langt flere bønder. Og færre fiskere, flere jobber i primærnæring her.
Akademia er nesten en helt egen klasse, til forskjell fra Norge, der alle mulige folk er innom en eller annen høyskole for øyeblikket. Stolt. En polsk akademiker er stolt. En norsk ikke, vesentlig mer folkelig, intet menneskelig er oss fremmed. Og vi kan jobbe manuelt uten videre, i hagen og slikt og på hytta, nordmenn er håndverkere på sin hals, mannfolk, fikser bilen og slikt.
Bønder er bønder her, og inntil nylig var de rett og slett nektet utdanning, samfunnsklassene er for seg selv og ghettoisert.
Her i Krakow hvor jeg befinner meg, er det akademi over en lav sko, det dominerer både bybildet og omgivelsene. 170.000 studenter her, i en befolkning på 750.000. Et utall skoler, både tradisjonelt universitet og teknisk høyskole. Her utdannes man, blir man til, som lærd, på sitt felt. Shit.
Kommunistene mente at Krakow var en superborgerlig by og bygde stålverk her for å skape en motvekt, forstaden Nowa Huta. Så dermed er Krakow todelt nå i dag.
Segregeringen i Polen er meget skarp.

No comments: