Wednesday, January 28, 2009

Om børs

Det er på tide å gjennomtenke verdiskapingen i dette samfunnet, for eksempel det at man skal tenke kortsiktig gevinst økonomisk, det er klart at en økonomisk stimulans er viktig som drivkraft til å jobbe, men dersom man stimulerer folks barnslige lyster i stedet for å søke å kultivere dem, er gevinsten som å pisse i buksa for å holde seg varm.
Sett at folk ville ta livet av seg i mengder, da kunne man solgt reip og slikt og pistoler for engangsbruk spesielt beregnet på selvmord, selvmordsspesialutgaven, tjent masse spenn. På et blunk.
Å tjene penger på heroin har noe av samme karakteren, for man veit at de fleste tåler dette meget dårlig, i Norge, for eksempel. Aktiv dødshjelp.
Å jobbe svart tjener man penger på, inntil man blir oppdaget, og så videre, ikke dermed sagt at bare det som er lov er godt, men det å ikke se samfunnet i stort på grunn av sin havesyke, lysten til å tjene penger, vil straffe seg. Nå med børskrisa, det var en boom på leilighetspriser, som vi så nært i Oslo, som alle visste ikke var bra, men hva skulle man gjøre, det bare var sånn, så sprakk det. En kreftsvulst, overopphetet økonomi, eller hva man skal kalle dette.
En boble. Jeg mener man generelt ikke skal moralisere for mye, heller se på hva man kan gjøre for fremtiden, det er mulig å velge ut børsmeglere mer selektivt, kanskje, det at du har penger er virkelig ingen garanti for at du er i stand til å gjøre noe fornuftig med den, en personlighetsvurdering av psykolog for eksempel, før du slipper inn døra på børsen kunne vært å ønske. Hva vil du med dette? Hva er poenget? Hvis det bare er for å tjene penger, skal du bli nekta, helst fratatt alle penga dine, for du driver bare destruktivt arbeide med dem. Vekk med seg.
Penger uten ånd er farlig, som medikamenter uten en god lege.

No comments: