Sunday, December 21, 2008

Krigen

«Alt var mye bedre under krigen», selv har jeg i tunge stunder tenkt det samme, ha en klar fiende, noe å kjempe for, klare fronter, i stedet som det ulne i dag. Som ung ble jeg utsatt for krigspropaganda, hefter om helter fra verdenskrigen, jagerflygere og slikt, man drømte seg inn til dette, sviket.
For saken er at alle hadde ansvar for Hitler, den nazistiske og antisemittistiske bevegelsen, den nasjonale følelse ble ikke tatt på alvor, da gikk det som det gikk.
Det ser vi også i dag, etter Sovjetunionens fall, da har det blitt avslørt dype strømninger i folket, kommunistene holdt det nede, i Serbia, Polen, Ungarn, for å ta et knippe, vederstyggelige saker, men folk er sånn. Rett og slett. Konge, nasjon og fedreland, ta kurderne, som kjemper for nasjonalstat, bakstreversk, spør du meg, men helt klart forståelig, Serbia, hva med det, det stor-serbiske riket sies fortsatt å være en drøm, en serbisk nasjonalist utløste 1. verdenskrig med skuddet i Sarajevo, 1918, en krig som betød likvideringen av det østerriksk-ungarske imperium, en løst sammenvevd allianse av nasjonalstatene.
Så historisk sett er alt nødvendig, ingen bærer skyld, man blir tatt av begivenhetenes gang, dekadensen i dette store riket ble satt punktum for, tilsvarende Romerrikets fall, tiden var løpt fra det gloriøse Wien, og Budapest.
Nå er disse byene museum.
Det var et drama, 2. verdenskrig et tilsvarende drama, der jøder ble likvidert i mengder, leser man Mein Kampff er Hitlers jødehat dypt og ektefølt, han mente de holdt en klam hånd over datidens offentlighet, umulige å diskutere med. Få dem vekk. De ble knust.
Dette er et historisk faktum, jeg var ikke der, ser det i ettertid som en konflikt, som kunne vært løst, feil på begge sider, men jødene ble for selvgode, må man regne med, i tillegg drev de Europas bankvesen, på bakgrunn av at de ble de eneste som hadde lov til å ta renter, de ble misunt.
Det var 2. verdenskrigs vesen, krigen mot jødene, tyskerne ble til slutt stoppa, ved felles anstrengelser av de helt store.
Sovjetumionens historie, med mange lik på samvittigheten, tilsvarende, kontrarevolusjonære ble kjeppjagd av hemmelig politi, oppryddingen etter dette foregår fortsatt i land som Polen. Møl. Historien har sånn sett gått i bølger.
Her er man ved et ømt punkt, slaget om menneskeligheten foregår fortsatt, dømme folk for forbrytelser gjort i en kontekst, det er ille.
Spørsmålet: Hva ville DU gjort under krigen, er legitimt, på samme måten som hva ville du gjort da Jesus ble korsfestet, selvrettferdigheten er legio overalt.

No comments: