Thursday, December 18, 2008

Heroin




Heroin er et tema i Norge, der vi har et stort overdosedødsfallstall, noe av de største i verden, bergnet pr. innbygger, hvorfor det.
Nordmenn er hardhauser, vikinger og fiskere og troll, kjører motorsykkel rundt om i landet og er tøffe, og tøffe freaks, på landsbygda og rundt omkring, the american dream blitt mer og mer, self made menn og kvinner som spiller på børsen. Bør Børsen.
Forretningsfolk og hestehandlere. Harry.
Cowboys, USAs 51. stat, en amerikanisert kultur med burger og gatekjøkken, i det urbane liv mer pizza og kebab, det har roa seg en del med de italienske kaffebarene og et urbant kontinentalt kaféliv, bra.
Morfin, opium, 92 prosent av verdens opium sies å komme fra Afghanistan. Dette er det ikke alle som tåler.
Opium var gjenstand for handelskrig mellom England og Kina, to direkte opiumskriger ble ført på 1800-tallet, og på begynnelsen av 1900-tallet ble det sagt at 25 prosent av kineserne var avhengige av opium. For recreational use.
Illegaliseringen kom først etterhvert.
For å se dette i perspektiv, opium utvinnes fra en blomst, opiumsvalmuen, saft presset fra frø, som størkner,
Papaver somniferum, flotte blomster, røde, sterke, fyldige som inneholder opium, morfin, kodein, brukt som smertestillende, lokalbedøvelse, det funker.
Merkelig sak, opiumsvalmuen er en av de store legemiddelplanter, på linje med revebjelle og Belladonna. Natur.
Disse må brukes med omhu, og det utviklet seg en vitenskap og profesjon rundt dem, som i vårt samfunn er den medisinske vitenskap.
I naturen fins ting som er ren mat, ernæring, som frukt og bær, andre ting som det har vist seg at menneskene må være mer fryktsomme mot, som noen trenger, syke mennesker, men som er farlige for friske.
Gullregn, revebjelle, selsnepe, brennesle, kjøttetende planter, fluesopp, man har funnet noen stoffer som virker euforiserende, for eksempel druer som er presset saft av og tilsatt gjær, det blir vin.
En skjellsettende ting var å tenke i om det fins bestemte virksomme stoffer i disse plantene.
Opiumsvalmuen fins, det å lage en alkoholholdig drikk krever mer prosessering, men det er vesentlig det samme.
Opium kan spises. Vin og øl drikkes.
Kost-tillegg, kan man si, som mennesker har hatt nytte av. Kaffe. te. Tobakk. Marihuana. Fleinsopp.
Og så er i vår tid noen av disse produktene ansett som farlige, og blitt gjenstand for forbud av forskjellig art og dybde, kriminalisert, noen uhyre, som heroin, og kokain.
Dette er perspektivet.
At nordmenn er mer glade i heroin enn en mengde andre land, for eksempel Sverige, er et faktum, man kan spekulere i hvorfor, og det må være noe med at nordmenn skal tåle alt. Prøve alt, det kjenner jeg på meg selv, vi skal være hardhauser, tøffe gutter og piker, dette er nordmenns vis, på sjøen. Troll.
Intet menneskelig er oss fremmede, etter at vi er reisende over hele verden, fra gammelt av. Sjø, atlanterhavskyst, fiske, oppdagelser.

No comments: