Friday, September 7, 2007

Polen gråter

 


Når man ordner seg en bil i Polen, hvordan gjør man det? Tja. Det er hvertfall et faktum at bilparken har økt enormt de siste åra, folk parkerer på fortauene overalt her i Krakow, man har bare måttet tillate det.
Nå har det regna her fire dager nesten kontinuerlig, etter godværsperiode med sommer og skikkelig varmt, nå er det høst, og hvilken høst, plutselig satte det inn med skikkelig regnvær og 11 grader og før gikk alle bare i T-skjorte, nå er jakkene på og jeg kjøpte paraply. Det trodde jeg det var var i Bergen man trengte.
Men det lysner igjen, kanskje dette regnværet nå går mot slutten. Nå får det være nok. Polen har forandret seg kraftig siden 1989, når begynner det å sette seg, når begynner det å gå sin vante gang mer, som det heter.
Nei, polsk natur er blomstrende, fin, flatt her og vind av og til, det blåser en smule akkurat i øyeblikket, mulig det er skyene som blåser vekk, så vi får brukt dette teppet av regn som har lagt seg på bakken til noe fruktbart. Da oser det, i parker og over hele landet i fryd og glede og man går tur langs Wisla og det er riktig så pent og vakkert, der kjærestepar sitter ved bredden for seg selv og alt er som det skal være og mange sykler heseblesende forbi for å trene til en eller annen turnering i et eller annet på en eller annen måte for fortsatt er det et poeng i Polen å være best og bli helt som i de gode gamle dager da sola rant.
Wisla er altså en elv, Polens store flod, som går fra fjellene ned til Krakow og vrir seg sakte sakte sakte gjennom det polske flatland og man merker nesten ikke at den renner der den blir bredere og bredere.
Gjennom Warszawa, ut ved Gdansk, til Østersjøen og det er mange slike Europeiske elver, noen renner mot nord, andre mot syd, Elben og Rhinen og Wisla mot nord, Donau og Dnjepr og Don mot syd, Volga til det Kaspiske Hav.
Nei, en hellig flod for polakker er Wisla, mer om dette siden, i omløp for å forstå dette merkelige landet med de mange fasader og ting og tang og små skobutikker Obuwie og små klessjapper Odziez, og så videre, og et stort gigantisk flott moderne supermarked ved Krakow jernbanestasjon som også har sin sjarm og er kopi i mindre format av jernbanestasjonen i Wien, har jeg fått høre, vite, og det er mye å ta av.
Posted by Picasa

1 comment:

sirix said...

Og Oslo griner. Halser avgårde. Høsten er her snart. Litt indian summer på tampen. Helg. Mange idioter, noen venner. Tomt uten Bror.