Friday, September 7, 2007

Neger




Det fins ingen negre i Polen. Merkverdig for en nordmann, man vet at det er et eller annet 96 prosent etniske polakker her, fra 1945, Og Polen har vært regnet for fattig, ikke i stand til å motta flyktninger. En og annen neger har jeg jo sett, her i Krakow, eller 2 3, men det jo et helt annet antall i Norge og Oslo, og i Bergen og slikt, men i Oslo dominerer mørkhudede gatene i sentrum øst. Sånn er det ikke her.
Det fins heller ikke pakistanere, knapt noen tyrkere til å drive kebabsjappene her, nei, de som ikke er polske går stort sett på det store universitetet her og kan være amerikanske negre, mest sannsynlig, og det er greit og flott og enkelt og man har bare med polakker og studenter og turister å gjøre.
Man kan høre norsk her, på markedet, og man kan føle seg som neger her, eller eventuelt jøde, for å ta litt sterkt i, det etniske er til å ta og føle på, på universitetet er det vel bedre, men sikkert ikke lett der heller for utlendinger, man kjenner studenter som har studert her i mange år og fortsatt ikke kan polsk. Nordmenn.
Hvit neger, jo, det er et godt utgangspunkt, det å lære seg polsk skikkelig tar tid, ikke bare fordi det er komplisert og nytt og alt det der, men polakker liker ikke andre enn polakker. Nå er det sagt. Prinsipielt fremmedfiendtlig, et land med en stor selvforståelse, som har kommet til hektene, knebler alt annet enn polsk, gidder ikke snakke engelsk selv om de kan det, hater russere som pesten, mer enn amerikanere, også det er fremmed for meg.
Les Coleurs, Kolory, stedet jeg sitter på nå, i skrivende øyeblikk, i Kazimierz, den gamle jødebydelen, er mer internasjonal og har bed & breakfast og trådløst nett og her er det mange med laptop, et mer internasjonalt miljø og vanlig, det kunne vært i New York hvor det ikke er noe pes å sitte på nett med masse folk rundt seg hele tiden og skrive. Flott.
Mentalitet. Polsk er et språk og er en etnisitet, en folkegruppe, med et land kalt «Polen», det fins polakker utenfor grensene, nært spesielt i Litauen, som er gammelt polsk land, Vilnius hovedstaden spesielt, og videre masse emigranter, fra fjern og nær fortid.
Så det fins rimelig mange flere polakker enn de som bor i Polen. Men slik er jo Norge også, det får man dermed større perspektiv på. Utvandringen til Amerika, spesielt.
Og det fins flere områder i Tel Aviv hvor man klarer seg fint med polsk, har jeg fått greie på.
Neger i Polen, i mangel av andre negre, nei,



man klarer seg vel alltid.

Posted by Picasa

No comments: