Friday, August 24, 2007

Polen, et land i forandring



Beveger man seg på gateplan i dette landet, blir man slått av forundring hele tiden over blanding av gammelt og nytt overalt. Som novise i spekulasjoner over forholdene, regner jeg meg som dårlig stilt på den nye politikken som føres, der har jeg fragmentarisk viten, men det funker sånn sett muligens å se turistversjonen og immigrantversjonen, i flid med å forstå dette landet og lære polsk gjennom to år ser jeg snurten av en finkultur som ikke fins i Norge, for eksempel.
Kommer man inn i landet sørfra og ser Tatra-fjellene, er det opplagt forskjell fra Slovakia, som nok fortsatt halter på å være en nasjon, bare litt over ti år gamle er de, og det er noe ganske så forskjellig, i utgangspunktet er Polen et land av engler og djevler.
Man må bare prøve å forholde seg til realitetene, der folk flyr rundt og er i farta for å tjene penger, der andre selger juggel, der noen tigger, andre spiller trekkspill, for å si det slik, det er lite rene narkomane, som i Norge, her i Krakow, videre er det en del bilselgere og noen få parkeringsplasser og folk parkerer på fortauene overalt og det er lange bilkøer med masse veiarbeid som vi antar tar lang tid på grunn av mangel på polsk arbeidskraft, de er jo som kjent overalt i Europa ellers i høykostland og Norge har visst spesielt mange. Polakker emigrerer, et tegn i tiden, slik forholder de seg til den nye virkeligheten. Hva er da igjen.
Mye. Masse, det er en mulighet her til å se dette som skjer på en ny måte, der polakkene forholder seg til fortid og fremtid på en grusomt sterk innett måte, der de nå arbeider rolig og bestemt i innland og utland og det skjer så mye på en dag her at det halve kunne vært nok, for å bruke en forslitt norsk klisjé.
Polakker i inn- og utland, polsk snakkes over store deler av verden, i Chicago skal det være to millioner polakker og det går direkte fly Krakow-Chicago og de gjenblivne her i byen er greie og snille og polsk kultur dominerer.
Blomster, Kwiaty, ładnie. Skjønne.

No comments: