Wednesday, April 7, 2010

Polen som et primitivt samfunn

 


Polakker er glade i dyr, masse har hund, og katt, dette er naturfolk. Bison, jeg ser dem fra gammelt, der de veida rundt i skog med spyd, fanga villsvin. Dette er intakt, i kultur, i holdninger, temmet av den katolske kirke, med patos.
Som sosialantropolog går jeg da inn med deltagende observasjon, i gryta, ser etter ritualer, først dette med ikke å gå på rødt lys, en hellig handling, så dette med at veikryss er tilpassa biler, ikke fotgjengere, umulig tanke for oss, man har en stor ringvei her kalt Aleja, som har fire felt, og midtrabatt, der er det såvidt man klarer å komme seg over hele på grønt lys, må nesten løpe. Slikt ville ikke gått i Norge nei. Fuck. Et rituale dette også, det må ses på som det, Gud helligholder bilen, vi andre har bare å løpe etter.
Penger styrer. Har du bil er du habil, inn å ha bil, jeg er dermed inhabil uten bil. Alle gode polakker har nå bil, koste hva det koste bil, en moderne fetisj, i denne småborgerlige byen Kraków.
Småborgern gjeng i tunet, pip pip! Man mater duene her, gamle damer gjør det, og klager samtidig på at de kommer på verandaen dems, en flørt med dette, slike enkle sammenhenger er det ingen som skjønner her.
Man kobler ikke fra ett varemerke til et annet varemerke, nå skinner sola. Polakker sniker i køen, det har de full rett til, der drosjer står i kø kan kunden ta hvilken som helst drosje, jeg drister meg til å påstå at stakkars drosjesjåfører, paria ja. Som i Norge, en drosje skal alltid stå til tjeneste, nå nesten bare betjent av våre nye landsmenn, boy.
Og man klager over at drosjenæringen er korrupt, nei dette er frigjøringskamp.
Under overflaten i Polen, hva skjer der.
Posted by Picasa

No comments: