Tuesday, September 29, 2009

Polen

 


Polen
Det er noe vilt skremmende over Polen, fra skog, fra de indre trakter, fra myter og eventyr, fra Wisla, fra fjell i syd, bak, nei, her er masse troll og tusser og undertrykt folkelighet. Masse ligger her og ulmer, med en pen fasade av kristendom og høflighet og tilforlatelighet, det siviliserte mennesket, kultivert til fingerspissene, med vitenskap og religion, dette er meget hasardiøst, det som ligger under er kjempeskummelt, sannheten.
De folkelige forestillinger, drømmer, magi, dans, jeg ser inn i dette først via folkedans og folkemusikk, som er noe ganske så forskjellig fra det kontrollete katolske, der man skal være et syndig menneske og bekjenne hele tida, bekjenne hva da, om jeg tør spørre, ens drømmer?
Om møter med troll og dævelskap og galskap og spontane handlinger uten grenser av ukontrollerthet, av tyveri og fnask og dop og ekle ting.
I bygda Hårsåre har man blot for tida, drar på tur til Krakow, vet ikke sin arme råd, over hvor gode pølser det er her, kiełbasa, nei, det burde man fått til hjemme også, de blir hårsåre av dårlig samvittighet og misunnelse, gilde pølser er ikke det samme etter dette, fy faen! Varme pølser i brød er ikke det samme nå nei, trist, man får en tanke om å se om dette kan eksporteres, disse brune svarte pølsene med så mye!
Dette er ikke for feiginger! Sier Fortriansen til Uhygga, kona, nei, de drar til Karlstad og Arvika og har med seg et lass (til Løten?), ser hva som kan komme ut av det, polsk pølsefest på Bygdom, man vet ikke.
På Heidran gård tar de seg en klonk medbragt og serverer polske pølser på ett brett, det blir kjempesuksess i matfatet, en tilforlatelig tilvekst.
Nei, Polen har god gammel mat, det er nok slik at disse polske pølsene kom først, lenge før pølseskvipet fra gilde ja. Utvanna så det holder.
Så original polsk kultur ligger i maten.
Det er sterkt, de norske pølsene kom sikkert med protestantismen der man ikke skulle kose seg for mye og meske seg, nei, man skulle spise det man fikk på tallerkenen og det var det. Ha det bra. Er du ikke fornøyd med pizza'n vår, eller! Hæ?
Nordmenn skal ikke være til bry, det skal gudene vite, der skal vi passe oss, å gå med lua i handa i Polen, det vil bli lagt merke til, vi er troll for dem og gudsforlatte sjeler og dumme.
Da får de sine fordommer fullt ut bekrefta og skal ta oss, blir hatske, ekle, sjeleglade for at deres ondskap kan kanaliseres til mord på ufrelste.
Krig på kniven ja, det er flere polakker enn nordmenn.
Posted by Picasa

No comments: