Wednesday, August 5, 2009

Fuktig i Krakow

 


Når man skal beskrive fylleatferden i Krakow, er det nok et poeng se den kontekstuelt, hva er fylleatferden i Polen generelt, og hva er forskjellen til Krakow spesielt? Det er som i Norge der fylleatferden varierer landet rundt, det er ikke dermed sagt at i grisgrendte strøk går man på grisefylla mer enn andre steder.
Bygdefyll og byfyll, drikker man mer hjemme på bygda enn i byer? Jo, der det ikke er kafeer i det hele tatt, selvfølgelig, men det er mitt inntrykk nå at tidligere forskjeller begynner å jevne seg ut.
Alkoholisme, hva er det, det har med hva som er sosialt akseptert å gjøre, alkoholisme har forskjellige grader og uttrykksmåter, også det har med hva slags fylleatferd man utviser etter sterk drikke over lang tid.
Så er det de subjektive følelsene dagen derpå, stive mennesker som forandrer seg i fylla vil komme ned på jorda dagen derpå og bli en annen igjen, det tar tid å omstille seg, det er det man kaller «bakrus».
Min observasjon i Krakow går på at fylleatferden her og i Norge er rimelig lik. I fylla blir man munter. Man får større humor. Blir mer godslige, i utgangspunktet da lettere å ha med å gjøre, lettere å snakke med, for man har åpna seg for humoren mer, blir ikke så stivbeint, korrekt.
Humor på latin betyr jo «væske», man kommer i en annen type væskebalanse, kan man si, overvekt av en bestent type humor, slik at man blir mer godslig, la meg si sanguinsk, som betyr «blodfull», sånn sett, men blod er tykkere enn alkohol, som vi vet, det er til og med tykkere enn vann, alkohol er tyntflytende og lettere enn vann, en egenvekt på noe sånt som 0.85. Vann er 1.
Og så går det litt fortere rundt med alkohol, man tenker kjappere og går kjappere,. Man er smørt bedre, kan man si.
Men ikke nødvendigvis mer smart.
Posted by Picasa

No comments: