Tuesday, November 17, 2009

Utenriks- og kulturpolitikk

 


Man kan ikke tenke det ene uten det andre, utenrikspolitikk er for fred. Kommunikasjon, forståelse med andre nasjoner, det som skaper trygghet.
I gamle dager var utenrikspolitikk for det meste krig, det er nedbygd, med atombomben kom bevisstheten om muligheten for menneskehetens utslettelse, dermed måtte man gå på kompromisser, fredsbevegelsen vant, Berlinmuren falt.
I dag er det andre murer, som må jobbes med, her og der, i mitt tempel forestår muren mellom Polen og Norge, og muren mellom den slaviske og germanske kultur, videre muren mot muslimer i Norge, og så videre, det dreier seg om å bli kjent, Kjennskap gir vennskap, sånn er det bare.
Hvordan skal dette skje, det er å jobbe på det personlige plan, for egen sikkerhet, kunne sove og så videre, bli opplagt på dagen, til arbeid, for videre fred, politisk dreier det seg om å kunne relatere til andre likesinnede, der fins det en rekke rundt om i verden som Barack Obama som for tida har størst tyngde og betydning.
Jonas Gahr Støre er av samme støpning, det dialogiske mennesket, prinsipielt, og etter slike linjer må norsk utenrikspolitikk føres, den mellommenneskelig forståelse ut over landegrensene, og slutte å betrakte noen som klienter, klientnasjoner, inndelingen i U-land og I-land må bort, Afrika er like modent som oss, og så videre, som de muslimske land, alle må behandles med respekt, Kina.
Man må dermed jobbe rolig og konstruktivt for dialogens fortsettelse, Nord-Korea synes å være et vanskelig land, men marginalt, i det store og hele, Iran ser mer demokratisk ut nå enn før, men det gjenstår store problemer med flere spot'er i verden, hvorav Afghanistan får mest fokus nå.
Midtøsten er i mediebildet hele tiden, som en verkebyll.
Så i min virkelighet må man jobbe ut fra der man er, selv, og linke til andre som gjør det samme, ut fra deres ståsted og virkelighetsbeskrivelse, her på Youngstorget hvor dette skrives, Internasjonalen pub, ses LO, vi sitter under Arbeiderpartiet, har nettopp kommentert SV's Bård Vegard Solhjells kommentar om SV's utenrikspolitikk i Dagsavisen.
Da kan man leve.
Posted by Picasa

No comments: