Sunday, November 1, 2009

Korzeniowski

 


Joseph Conrad, født Jozef Teodor Konrad Korzeniowski, født 1857 var polsk og flyttet til England, maktens sentrum, gikk til sjøs og begynte å skrive. Hearth of darkness utgitt 1902, beskriver en reise til det indre av Afrika, Kongo, der det fins en mystisk person, Kurtz, som er kjempehøy, og holder enetaler, «man snakker ikke med Kurtz, man lytter»
Maktas sentrum, slik er det der, de får taletid.
Det der kjenner vi jo igjen, fra Sovjet-ledernes 7 timer lange taler til Kjell Inge Røkkes pressekonferanse, sjefen har ordet, man skal lytte.
Det er helt konge å være sjef, tror man, helt sjef å være konge, og så finner man ut om man skal satse på denne hesten eller ikke.
Samtidig leser jeg en roman av polske Jerzy Andrzejewski, Aske og diamanter, som omhandler 1945 mai, sterk skildring av livet da med mange intriger og det polske forskjelligartede samfunn trer fram godt og til å få forstand av og like, menneskelig skildring av alle involverte, en likvidering skal skje.
Sjefen, beundret og hata, alltid, man hører på sjefen og er enten for eller mot, og alle snakker om sjefen hele tida men ingen gjør noe med han, og vi snakker ikke med sjefen, vi mener noe om han.
Glatt går man forbi dette, Conrads roman viser sjefens ensomhet, man skal liksom ha en guru, men så viser det seg at det bare er et vanlig menneske, selvfølgelig, beklager, du kan ikke satse på meg, på noen. Tenk selv.
Den overfokuserte sjef, før som nå, der «sjefen er grei» og «sjefen jobber hardt», og «min sjef» og fanden og hans oldemor og gode greier, min redaktør, nei, dette er militært.
Så man kan slappe av.
Posted by Picasa

No comments: