Monday, April 28, 2008

Podwale



Dlatego dlaczego. Fordi hvorfor. Tatra. Zakopane. In the name of the winter sports.
Dette fjellmassivet, Tatra, Karpatene, en midteuropeisk fjellkjede, tro kan flytte fjell, men vi trenger et flyttebyrå. Flyttebyrådet kommer på befaring, fra en kjent norsk by, vurderer å flytte Tatra til Hamar, for det kan stimulere turistnæringen.
De høyeste toppene er på over 2500 meter, altså høyere enn Galdhøpiggen, som ethvert barn lærte før var 2468 meter. Nå en meter høyere, Glittertind med breen er 2470. Så det.
Det polske høyeste fjell er 2499, høyeste ligger på slovakisk side og er 2655.
Det er ikke bra for den norske selvfølelsen at Polen og Slovakia har høyere fjell enn oss. Vel har vi flere fjell, mer fjell-landskap, som i Lofoten og Nordland, men norsk selvforsvar mener at vi bør bruke noen oljepenger til å skaffe oss disse høye fine toppene.
Tenk om området mellom Hamar og Elverum ble location! Hvilket utsyn fra Mjøsa! Så seile vi på Mjøsa ville fått en helt ny mening, stimulere diktningen og det blir fjellkaltring og omstilling av næringslivet over en lav sko, en støvel også, og det kunne bli blitt bedre skiføre om vinteren i sør-Norge med det samme.
Nei, i det hele tatt, vennskapsbyer opprettes, vi bytter landskap og språk, tar inn polske lånord for en periode, det vil stimulere den mellom-menneskelige forståelsen, språkbytte, som det kalles, det er en greie her, det er flere ord vi kan låne, for eksempel ordet «sklep», for «butikk», dermed kan folk stimuleres til å tenke nytt, Sex sklep, for eksempel, det lyder for en periode mer kultivert enn det vulgære Sex Shop, engelsk er det også, det har vi mer enn nok av allerede.
Vi kan servere Warzywa soup, altså grønnsakssuppe, det lyder i norske ører temmelig erotisk, konfidensielt, eksotisk, er en forretningsidé for øyeblikket, ikke dermed sagt at alle polakker er grønnsaker.
Warzywo pakt, kalles dette nå, og dermed er grønnsakspakten opprettet til forskjell fra tidlere stygge Warszawa-pakten, som er blitt historie.
Tidene forandrer seg.

No comments: