Sunday, January 30, 2011

Utviklingen i Polen etter 1989

.



Verden glemte Polen, Lech Walesa ble president og vi hørte aldri noe om det der i Norge og Polen ble overlatt til seg selv og kom med i EU 2004 og levde og lever sitt helt egne liv som ingen har peiling på. nei, Polen hadde interesse i Vesten pga opposisjon mot Stalin, for å si det slik, det var det, romanen ”Den lille apokalypse”, Mała apokalipsa, Tadeusz Konwicki ble publisert i vest på 70-tall og det er det, den dreier seg om dagen da Polen blir en ren sovjetisk stat, og den boka er god som bok, som roman, helhetlig, jeg leste den da og nå skjønner jeg den, ikke da.
Polen for seg selv er en stat som Norge for seg selv og det å fortelle andre om ens egen herkomst er noe annet enn det man lærer på skolen om ens eget land for seg selv, kamp for selvstendighet og 1814 og greier og 1905 og Gerhardsen og NATO, i andre land i verden driter de jo fullkomment i dette.
Som med Polen.
Vel, ens selvstendighet er ens eget verk, så kommer tidevannet og flommer over dette der det dreier seg om hva Polen betyr for verden, i dag ingenting.

No comments: