Friday, January 25, 2008

Lights On

Fra Astrup Fearnleys utstilling Lights On som pågår nå


 


Gardar Eide Einarsson setter lys på utstillingen, som ellers er i mørke. Når man ser denne utsillingen, med rimelig mange kunstnere og arbeider, i Astrup Fearnley-museet, blir man slått av det som brenner, som Hjørdis Kurås' movie, video, som viser det andre stedet, det bluferdige, det tankemessige i naturen, på sommer, en tuft, en støl, en seter, en lund, der hun brenner inn drømmen, den andre siden, skikkelig spooky gjort, til hennes solformørkelse-installasjon, med lyd, videre til Mathias Faldbakkens brensel, brennkopper, vi brenner inne med rimelig mye der vi går rundt og titter.
Der vi går opp en trapp og inn en dør, som i barnehagen, til gjesterommet, til piskestue for de minste, lar oss torturere av dette.
Gardar Eide Einarsson, det første blikkfang for oss, videre i stim ut kjøkkendøra, et sted, for innvidde, opp i et lekeapparat, inn til en seng, med en hvit ilder, man får ikke med seg alle navna.
Thora Dolven Balke har laget denne installasjonen med ilder i seng belyst på laken, flott.
Man ble vist denne, ved å møte en venn som likte dette, på åpninga, senere la man merke til nok en leketilstelning, Ole Martin Lund Bø's store pinnespill, opptenningsved, inntil det helt dårlige.
Masse dritt, det siste jeg vil nevne er Håvard Homstvedt ledninger på gulv.
Han sto foran ledningen, for anledningen, et gammelt ordspill som en venn kom med, en gang, en tegner, vitsetegner, Kristofer Robin eller noe slikt, dette er for flinkt.
Barnehageflinke kunstnere dominerer, det har fått hevd, å vise fram dukker på kjøkken på kjukken eller noe sånt, menn som leker med dukker er det neste man får midt i rævva.
Dukkekunst, vi vender tilbake til Gardar Eide Einarsson, en klok mann.
Animasjoner i millioner, her er folk som «bor og arbeider i New York», hvorfor det. Hvorfor ikke, det er en kunstverden her, til begjær, internasjonal.
Man snakker om i forordet om norsk kunst som tar impulser og påvirker, hva så, slik er det selvfølgelig, del av en internasjonal kunst-scene.
Poenget er noe annet, hva som er god kunst, hva som ikke er det, hva som er keiserens nye klær, hva som er vane, mote, nei, det er en kunstuststilling, et utsnitt. Greit.
Posted by Picasa

No comments: