Wednesday, August 11, 2010
Krakow
Krakow
Krakow har en heavy historie. Bygg på bygg på bygg, Polens tidlige sakrale senter etter at en biskop her ble drept av en konge år 1070, kong Boleslaw fløy inn i kirka og drepte biskop Stanislaw, heavy shit, og dette ble nok viktig for å kunne gjøre Krakow til Polens åndelige sentrum, til nå.
Kongen ble forvist og det var det og kort etter ble det oppført et utall kirkebygg her og flere fulgte, inntil paven ble polsk.
Polen som kristen martyrstat ble til da.
Det er så mange kirker her, det går over enhver forstand, og man vet at flere sentrale kirker rett og slett er revet, dette ble hellige steder, og man vandrer rundt og ser og man er viking i gemytt og undrer seg storligen over dette.
Så ser man flere trekk, og man skal passe seg da, for dette er liksom bare noe polakker har greie på, like heavy shit, men så viser det seg at de ikke har greie på ting og tang likevel, fundamentalt sett og man er i en nerve der folk her og herfra bare er ”stolt” over sin historie uten å ha det minste peiling, rett og slett, hoverer. Ha ha!
Uff og uff, og man ser rundt i Europa og ser at Norge ikke er slik og man ser inn i en del byer man dermed kunne tenke seg å se, som Nürnberg, presentert som en gotisk by, for eksempel, Wien, viktig by historisk sett, videre er det Paris som jeg jobber med for tiden og man ser inn i noe som jeg oppfatter som Tysklands hjerte, Düsseldorf, som Slagentangen olje og den tyske industri blir meg bevisst, det kommer ikke ingensteds fra.
Ganz genau, Krakow hadde blygruver nær ved, og fikk kobber fra Slovakia, ble et stort handelssentrum, for veier nord-syd og øst-vest, og kan sies å ha utviklet seg kriminelt bra inntil år 1600, slutten på renessansen.
Krakow er en boom fra år 1000 til år 1600.
Etter det fins noe scattered barokkpalasser og kirker.
Krakow ble mindre sentral by fra den tiden, der tyngdepunktet ble flyttet nordover til Warszawa.
På grunn av at Polen var i union med Litauen og det ble svensk kongs-slekt, Vasa.
Så Krakow er et renessansehotell, all over.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment