Monday, March 22, 2010

Europeisk historie

 


Det er vel ikke klart for enhver alle hendelser i Europa de siste tusen år, man kan se det fra forskjellige steder sitt synspunkt, Franrkrike, Wien, Polen, Spikkestad, videre kan man se engelsk historie og spansk historie, og se på dette med Romerriket som modell for det videre, men det er nok slik at nasjonalstaten slik vi kjenner den først oppsto med den franske revolusjon, som den britiske historikeren Norman Davies sier.
Før det var det dynastier som kriga, bare det. Og gifta seg med hverandre i innavl, blant de bedrestilte, i hoffet, over hele Europa.
Den legendariske Marie Antoinette av Frankrike var for eksempel datter av Maria Therese av Østerrike, og kom ikke med replikken om kaker for ingenting, dette hadde gått i degenerasjon, som det russiske imperiet som falt, dekadansen rula.
Huset Habsburg er kjent for ekstren innavl, det er nå påvist, et utall ekteskap mellom fetter og kusine og onkel og niese, og stor barnedødelighet og misdannelser i fleng.
Så dermed er europeisk historie i en viss forstand ikke interessant før etter den franske revolusjon.
Alt som skjedde før det var de rene adelskriger, men 30-årskrigen var stor drapssak, med femti prosent sivile dødsfall, terror, leiesoldater, utarming av befolkningen, så det er en kontinuerlig historie også. 1618-48.
«Tredveårskrigen eller trettiårskrigen er navnet på en serie militære konflikter utkjempet mellom Europas stater på de tysktalende småstatenes jord. Konflikten tidfestes offisielt fra 1618 til 1648, selv om den var en fortsettelse av tidligere kriger, og snart kom til å bli etterfulgt av nye konflikter mellom de samme aktørene. Krigen var tilsynelatende en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men kan bedre forstås som et oppgjør mellom en allianse dominert av Habsburg-keiseren, og den franske kongemakten»
(wikipedia).
Dette synes korrekt, ekstremt riktig, en dynastisk krig om hegemoni i Europa.
Ok.
Så europeisk historie er en kampsak, om tematikken, man kan se det som en kamp for frihet, som kom med Magna Carta i England år 1215, til den engelske parlamentarisme 1689, franske revolusjon 100 år seinere og russiske revolusjon 1917.
Folket skal styre.
Nå er alle europeiske stater prinsipielt parlamentariske demokratier.
Posted by Picasa

No comments: