I Berlin kan jeg forstå hvordan folk tenker, jeg var der en uke og skjønte noe om leben, lieben und essen, i den rekkefølge, en rasjonalitet her, leve, elske og spise.
Vel kunne jeg tysk da, 1990, lært på skolen og møtt noen tyskere, ikke med det beste ordforrådet, men jeg kunne tysk.
Polen tenker ikke slik. Det har tatt masse masse tid for å kunne ha en bestemt formening om hvordan polakker tenker, de tenker i språk.
Hva dette betyr, hva som ligger i dette, kommer i det følgende, for de tror ikke på folk. De tror på sitt eget språk. Snakker du polsk, eller ikke, dersom du ikke snakker polsk, kan vi ikke snakke med deg, da kan du ikke forstå, da er du ikke menneske. Vekk.
Dette er vist ved for eksempel at det polske navnet på Tyskland, Niemcy, betyr «de som ikke snakker».
De er høflige seg i mellom, er høflige mot fremmede, men denne avstanden er så ekstrem at det halve kunne vært nok, for å si det på godt norsk, de hører ikke på deg.
Dette er interessant, russere er også slik, de skal dominere, hører ikke på deg, du skal få fortalt en rekke ting, det er det. Det er flere russere enn polakker.
Russere og polakker forstår hverandre rimelig bra, som alle slavere. Rus, det gamle navnet på Ukraina.
Mye rus her, på denne lavsletta i Europa her.
Polen er landet rundt Wisła, på grensen mot vest, mot det germanske, det rasjonelle, som har produserte masse filosofi, som England og Frankrike, og Søren Kierkegaard i Danmark og Italia og Hellas. Polen har ikke produsert egen filosofi, heller ikke Russland, av noen betydning. Hvorfor.
Fordi de tenker i språk. De trenger ikke annen filosofi.
Polske samtaler er nære, alltid nære, franske er fraværende, tyske er tullete, norske er dumme, men polakker snakker sammen intimt og nært, alltid.
Det viser seg også på denne høflighetsfrasen «Hvordan går det?» Da svarer polakkene ærlig, jo, det er ikke helt bra for tiden, og så videre, og det er helt greit, en viktig opplysning, ikke til å kimse av, men heller ikke til å sentimentalisere, som hvis nordmenn svarer at det går dårlig.
Det er en større nærhet mellom menneskene her, folk snakker.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment